Een lied voor de maan

Opera Zuid
zo 5 nov 14:30
5 nov
14:30

Een heerlijke voorstelling voor jong en oud’, schreef NRC in 2021 na de première van Een lied voor de maan. En Theaterkrant concludeerde dat de voorstelling ‘het verdient om in het repertoire te worden gehouden’. Na twee jaar keert de hartverwarmende jeugdopera over de kracht van muziek weer terug.

De mol wil iets doen voor de maan. Die staat altijd alleen aan de hemel en krijgt nooit eens bezoek. Hij besluit een lied voor de maan te schrijven. Maar dat is moeilijker dan gedacht...

Het moet rijmen, denkt de mol, en lopen. Of eigenlijk niet lopen, maar dansen. Een lied rijmt en danst. Maan, staan, gaan, waan, slaan, traan... Maan, laat me niet in de waan... Als hij klaar is gaat de mol ermee naar de sprinkhaan, die dirigent is van een orkest. Ze repeteren tot het helemaal goed is en ’s nachts geven ze een prachtig concert. Maar waarom kijkt de maan daarna zo triest?

Familievoorstelling Een lied voor de maan is gebaseerd op het gelijknamige kinderboek van Toon Tellegen. Zijn werk is geliefd bij jong en oud vanwege de amusante, bizarre situaties en filosofische diepgang. Verschillende van zijn verhalen zijn op muziek gezet, zoals bijvoorbeeld 'De genezing van de krekel' in de Holland Festival-productie The Cricket Recovers (2011). Voor componist Mathilde Wantenaar raakte de vertelling 'Een lied voor de maan' gelijk een snaar: ‘Het verhaal sprak meteen tot mijn muzikale verbeelding. […] Er komen belangrijke thema’s aan bod, zoals eenzaamheid, identiteit, teleurstelling en vriendschap. Het is ook een stuk over de kracht van muziek en de mogelijkheid om contact met elkaar te maken.’


Een lied voor de maan is een coproductie met De Nationale Opera, de Munt / La Monnaie, Festival Aix-en-Provence, Escuela Superior de Música Reina Sofía en met de steun van ENOA en Creative Europe Programme van de Europese Unie.  

Credits

Cast o.a.  
Vera Fiselier, Ginette Puylaert, Francine Vis, Jan Willem Schaafsma, Berend Eijkhout, Mirna Ackers 

Creatives o.a.  
Componist en librettist Mathilde Wantenaar  
Regie Béatrice Lachaussée 
Dramaturg en librettist Willem Bruls 
Decor- en kostuumontwerp Nele Ellegiers 
Video-ontwerp Coen Bouman 
Lichtontwerp Cor van den Brink 
Kostuums Atelier Opera Zuid 
Orkest Het Nationaal Jeugdorkest 

“‘Een lied voor de maan’ ademt in alles aanstekelijk plezier”