Depot - Reflecting Boijmans

Sonia Herman Dolz
zo 26 mrt - ma 10 apr
26
mrt
-
10
apr

In deze documentaire word je meegenomen in de gezamenlijke droom van architect Winy Maas en Sjarel Ex: de totstandkoming van ‘s werelds eerste volledig publiekelijk toegankelijke museumdepot. Dit programma wordt samen met Architectuurcentrum Eindhoven gepresenteerd.

 

 

In 2023 ging deze documentaire in première tijdens IFFR. Toen Museum Boijmans Van Beuningen in 2019 sloot vanwege een grootschalige renovatie, werd er naast het museum gewerkt aan een nieuw gebouw dat in 2021 zijn deuren opende: het Depot. Deze documentaire neemt ons niet alleen mee in de totstandkoming van ‘s werelds eerste volledig publiekelijk toegankelijke depot, maar trekt aan de hand van archiefmateriaal uit Bouw Museum Boymans ook fraaie parallellen met de constructie van het huidige museumgebouw in de jaren '30.

Winy Maas en Sjarel Ex delen in deze documentaire hun enthousiaste blik op heden en verleden en leiden de kijker met aanstekelijk plezier rond door zowel het lege museum als het gloednieuwe depot. De documentaire is een ware symfonie van kunst en architectuur.

Sonia Herman Dolz
Maakte in 2015 de documentaire Conducting Boijmans en is bekend van bekroonde documentaires als Romance de Valentia (1994) en Lágrimas negras (1998).

Sjarel Ex
Studeerde kunstgeschiedenis aan de Universiteit Utrecht, en specialiseerde zich in vroege Nederlandse avant-garde en de kunstenaars rond De Stijl. Na zijn onderzoek bij de Vrije Universiteit van Amsterdam werd hij in 1988 benoemd tot directeur van het Centraal Museum in Utrecht. In 2004 werd hij de directeur van Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam tot zijn vertrek in 2022. In 2021 opende de deuren van Depot Boijmans van Beuningen waar de collectie door iedereen bezichtigd kan worden en waar de verzorging, hantering en restauratie van kunstobjecten centraal staan.

Depot - Reflecting Boijmans
Regie
Sonia Herman Dolz
Cast
Winy Maas, Sjarel Ex
Speelduur
86 min
Jaar
2023
Land
Nederland
Taal
Nederlands
Ondertiteling
Engels
ONDERDEEL VAN:
FILM & FOOD