Telling Stories | Film Industry Day 2023

BROET x Natlab x Playgrounds x Van Osch Films x KONKAV
vr 3 mrt 10:00
3 mrt
10:00

Op vrijdag 3 maart staat Natlab in het teken van netwerken, leren en geïnspireerd worden tijdens Telling Stories: Film Industry Day 2023.

Doe mee en verken de steeds veranderende manier van verhalen vertellen, verdiep je in de vervagende grenzen tussen disciplines, feit en fictie, en ontdek hoe je film een blijvende impact kan maken. Mis deze spannende kans niet om te netwerken met professionals uit de industrie en waardevolle inzichten op te doen.

Allerlei onderwerpen komen aan bod. Van een paneldiscussie over Animated Documentary met de bekroonde animatie regisseur Jonas Poher Rasmussen (Flee), een pitch workshop door Gwyneth Sleutel (dramaturg, scenarioschrijver NTR & Scriptbank), een case study over de serie Rampvlucht door scenarioschrijver Michael Leendertse en de opening keynote door regisseur Shamira Raphaëla (Shabu, Our motherland). Leer hoe je impact maakt met je film, bezoek de enige volumetrische videostudio van Nederland, schuif aan bij het Speeddate Diner of leun achterover tijdens een van de filmvertoningen.

Het programma is in het Nederlands en Engels.

Telling Stories wordt georganiseerd door: BROET, Natlab, Playgrounds, KunstLoc Brabant, Konkav, Van Osch Films, 4DR Studios Nederlands Film Fonds.

PROGRAMMA

KLIK OM TE VERGROTEN

Onderaan de pagina meer informatie over het programma. 

Opening & Keynote - EN

Regisseur Shamira Raphaëla opent de tweede editie van Telling Stories met een inspirerende keynote over ons huidige filmlandschap.

On Animated Documentary - EN

Animated documentaires zijn in opkomst. Hoe verhouden de twee schijnbaar verschillende disciplines documentaire en animatie zich tot elkaar? We vergelijken beeldtaal en werkprocessen. Een panelgesprek met bekroonde regisseurs Jonas Poher Rasmussen (Flee), Daphna Awadish (Bear With Me, Swimming With Wings) en Milou Gevers (Waarom bleef je niet voor mij?) onder leiding van animatie regisseur Juliana Erazo.

VR & Beyond - EN

Welke nieuwe perspectieven op storytelling bieden technologieën als VR & AR? Hoe immersief kun je je verhaal vertellen? Creatief producent Corine Meijers (Studio Biarritz) deelt enkele van de meest inspirerende en innovatieve projecten waar zij betrokken bij is geweest. 

Pitch Perfect - NL 

De perfecte pitch voorbereiden is een kunst. Gwyneth Sleutel (dramaturg en creative producer bij NTR) laat zien dat een perfecte pitch begint met een helder begrip van de essentie van je verhaal. Ze neemt je mee door het hele proces van filmplan tot een sterke pitch.

Films & Impact - NL

Films worden gemaakt om gezien te worden. Maar hoe bereik je het juiste publiek en hoe creëer je echt impact? Aan de hand van aangrijpende scènes gaat Jesse van Venrooij (Ethics Filmservice) in gesprek met filmmaker Lieke Anna en impact specialist Emma de Waal. Een interactief programma waarin je al je vragen stelt over de impact van je film.  

4DR Studio Tour - EN/NL 

4DR Studios geeft je een unieke rondleiding achter de schermen van de volumetrische videostudio waar 3D video opnames gemaakt kunnen worden. 

Let op: deze tour vindt plaats op een externe locatie op Strijp-S met beperkte toegang, reserveer een plek bij de infobalie op de dag zelf. VOL = VOL.

Based on a True Story - NL

De laatste jaren zijn series en films gebaseerd op waargebeurde verhalen enorm gegroeid in populariteit, vooral op streaming platforms. Vaak krijgen deze verhalen kritiek vanwege de fictieve weergave van feiten. Wat zijn de ethische en morele uitdagingen bij het maken van een serie gebaseerd op een waargebeurde, zeer impactvolle gebeurtenis? In een case study deelt scenarist en maker Michael Leendertse zijn verhaal over het maken van de prijswinnende serie Rampvlucht. 

CineSandwich - EN

Pop Up Cinema presenteert een hapklare kijkervaring die begint met een korte film, waarna interviewer Meike van Zandvoort samen met de filmmaker het werk verkent. En als afsluiter bekijken we de korte film nogmaals met een frisse blik. 

Lout Donders Pitch - NL

Omroep Brabant en Telling Stories geven filmtalent de kans om financiële steun te krijgen voor een project. Zes voorgeselecteerde filmmakers krijgen elk 7 minuten de tijd om hun filmplan te presenteren aan de jury. Zij maken kans op de Lout Donders Award van €4.000 productiebudget en coaching.

New News - NL

Nieuws verandert. Dagelijks. Een gesprek over de ontwikkelingen in de manier waarop wij dagelijks nieuws consumeren. Wat zijn de innovaties in journalistiek & media? Hoe kan interactiviteit bijdragen aan diepgaande verhalen en meer interactie met de kijkers? Genoeg voer voor nieuwe nieuws gedachten. 

Monstrous Female - EN

Horror en fantasy films zijn populairder dan ooit. Maar hoe zorgen we voor een meer divers perspectief? Hoe zien vrouwelijke monsters eruit, zal een meer vrouwelijke blik hen doen veranderen? Welke mogelijkheden schuilen in deze genre films en, omgekeerd, wat zijn hun beperkende factoren? Dit, en meer, zal worden besproken met scenarioschrijvers o.a. Bodil Matheeuwsen en Matthijs Bockting. Moderatie door schrijver - maker Maria Dicieanu.

Speeddate Dinner EN/NL

Ontmoet verschillende initiatieven uit de industrie in 1-op-1 gesprekken van 10 minuten, waaronder fondsen en initiatieven als: 

Playgrounds, Go Short, NPO 3 Lab, De Ontmoeting, VPRO - HUMAN, Newton Film, Ethics Filmservice & Kunstloc Brabant.

Let op: dit onderdeel is alleen mogelijk via inschrijving vooraf via info@konkav.nl. VOL = VOL.


Films

Shabu - EN SUBS

Shamira Raphaëla 
Documentaire | 75 min.

Shabu, een 14-jarige uit Peperklip, crasht per ongeluk de auto van zijn oma. Een zomer lang probeert hij geld te verdienen voor de auto en tegelijkertijd zijn passie na te jagen: muziek maken. Shabu won de Gouden Kalf voor beste lange documentaire 2022.

Ga ik jou ooit Jampa noemen?- EN SUBS

Nena van Bakel en Sonja Pleumeekers
Documentaire | 29 min.

Een autobiografische documentaire gemaakt door Nena van Bakel en Sonja Pleumeekers. Nena probeert te achterhalen waarom haar broer Joris boeddhistisch monnik is geworden. Ze gaat op zoek naar de impact van deze keuze op hun relatie en probeert zijn levensveranderende beslissing te begrijpen. Winnaar van de Lout Donders Award 2022.

Waarom bleef je niet voor mij? - EN SUBS

Milou Gevers
Documentaire | 25 min.

Vier kinderen vertellen hoe het is om een van je ouders te verliezen door zelfmoord. De regisseur van deze documentaire, Milou Gevers, heeft dit zelf meegemaakt. Ze herinnert zich veel van de gedachten die ze toen had. Hoe heeft dit kunnen gebeuren? Hadden we je kunnen helpen? Waarom kon je niet voor mij blijven? Deze film won de 2021 Student Academy Award (Oscar).

Flee - EN SUBS

Jonas Poher Rasmussen
Animated Documentary | 90 min.

Niemand kent zijn exacte vluchtverhaal, zelfs zijn partner niet. Maar regisseur Jonas Poher Rasmussen krijgt zijn schoolvriend Amin aan het praten over de reis die hij maakte van het Afghanistan van de jaren tachtig naar het Denemarken van nu. Met de belofte dat hij volledig anoniem kon blijven.

Fresh Meet - EN

Diverse korte films | 90 minuten

Tijd voor nieuw filmtalent! Bekijk frisse nieuwe korte films uit alle disciplines, ervaar uit eerste hand wat de nieuwe generatie filmmakers inbrengt en maak kennis met hun verhalen in een Q&A.