Hallelujah: Leonard Cohen, A Journey, A Song

Dayna Goldfine, Dan Geller
za 11 feb - zo 12 feb
  • Niet schadelijk / alle leeftijden
  • Grof taalgebruik
11
feb
-
12
feb

Een eerbetoon aan Leonard Cohen en zijn meest bekende en meest gecoverde song.

Deze documentaire laat de ontwikkeling van Cohens carrière zien en focust zich op de ontstaansgeschiedenis van zijn meest bekende en meest gecoverde song. Cohen werkte er maar liefst zeven jaar aan en op papier telde het uiteindelijk meer dan honderdvijftig coupletten. In eerste instantie werd Hallelujah afgewezen door zijn platenmaatschappij, maar vertolkingen van onder andere Jeff Buckley en Rufus Wainwright wekten het tot leven. Met ontroerende getuigenissen van grote artiesten voor wie het lied een persoonlijke toetssteen is geworden en een schat aan nooit eerder vertoond archiefmateriaal van de Cohen Trust.

Van Hallelujah bestaan verschillende versies, zoals die van John Cale die niets kon met het oudtestamentische verhaal, of de versie in SHREK waar alle verwijzing naar erotiek moest worden geschrapt. Inmiddels veroorzaakt het lied een haast religieuze ervaring tijdens concerten en festivals en is het de winnende song van veel talentenshow kandidaten. In 2021 stond het lied in Nederland met maar liefst drie versies in de Top2000. Met ontroerende getuigenissen van grote artiesten voor wie het lied een persoonlijke toetssteen is geworden en een schat aan nooit eerder vertoond archiefmateriaal van de Cohen Trust. Waaronder Cohen's persoonlijke notitieboeken, dagboeken en foto's, opnamen van optredens en uiterst zeldzame geluidsopnamen en interviews.

 

Regie
Dayna Goldfine, Dan Geller
Cast
Leonard Cohen, Jeff Buckley, John Cale, Brandi Carlile, Eric Church, Judy Collins, Bob Dylan, Glen Hansard, Sharon Robinson, Rufus Wainwright
Speelduur
118 min
PREMIEREDATUM
do 29 dec
Jaar
2021
Land
Verenigde Staten
Taal
Engels
Ondertiteling
Nederlands
  • Niet schadelijk / alle leeftijden
  • Grof taalgebruik

“heldere vertelling en met schitterende onbekende beelden gelardeerd”

de Volkskrant, ★★★★