De Acht Bergen

Felix van Groeningen & Charlotte Vandermeersch
do 9 feb - wo 15 feb
9
feb
-
15
feb

Na zijn prachtige film Beautiful Boy stort Belgisch regisseur Felix van Groeningen zich nu op deze Italiaanse bestseller over eenzaamheid, familierelaties en de bijzondere vriendschap tussen de stadse Pietro en bergjongen Bruno, die een paar jaar geleden ons land veroverde. Wij kunnen niet wachten.

Terwijl Pietro de hele wereld overzwerft op zoek naar geluk, blijft Bruno trouw aan zijn berg. Ze leiden totaal verschillende levens, maar de vriendschap die ze al in hun kinderjaren hebben opgebouwd blijft ogenschijnlijk onverwoestbaar. Deze film gaat over liefde tussen mensen, samen zijn en eenzaamheid, over houvast, verknochtheid aan een streek, loslaten en familierelaties.

VISIE VAN FELIX VAN GROENINGEN & CHARLOTTE VANDERMEERSCH OVER HET BEELDFORMAAT
"We hebben gekozen voor een aangepast aspect ratio 1.33:1 (beeldformaat). De film had iets anders nodig. Bergen zijn verticaal en we merkten dat de bergen op deze manier veel beter in het frame passen. Wij ervaarden dat je daardoor de neiging hebt om eerder naar voren te leunen dan naar achteren en dan duik je er dus meer in. Dat vonden we een hele juiste benadering voor deze film.

Naast de landschappen, werkte het formaat ook heel goed voor de personages; met name voor close-ups. Bij andere formaten moet je altijd nog een stuk opvullen om dicht bij het personage te kunnen zijn. Nu komen we heel dicht en puur bij de mensen.

Met dit bijzondere formaat ga je de dingen die niet getoond worden zelf invullen en dat is soms sterker. Daar zit een soort mysterie aan. Het creëert ook een soort ‘venster in venster’ en dat zijn we visueel gaan versterken door dat inkaderen soms ook effectief te doen. Net als de piramidevorm die regelmatig terugkeert, is ook dat doorkijk-principe een thema geworden in de film. Je hebt eigenlijk steeds verschillende lagen in beeld. Er wordt door een venster of een deur gefilmd, mensen staan in de deuropening, zitten in een venster of je kijkt vanuit een donkere stal naar buiten."

 

Regie
Felix van Groeningen & Charlotte Vandermeersch
Cast
Allessandro Borghi, Luca Marinelli, Elena Lieti, Filippo Timi
Speelduur
147 min
PREMIEREDATUM
do 22 dec
Jaar
2022
Land
Italië, België, Frankrijk
Taal
Italiaans
Ondertiteling
Nederlands