True Copy

BERLIN
do 26 jan 20:30
26 jan
20:30

Op 6 mei 1994 vallen de gendarmes het Franse landgoed van Geert Jan Jansen binnen. Ze stuiten er op meer dan 1600 werken van grootmeesters als Picasso, Dalí, Appel, Matisse en Hockney. Maar het merendeel blijkt te zijn geschilderd door een Nederlander...

Geert Jan Jansen weet gedurende meer dan twintig jaar de kunstwereld voor de gek te houden. Hij werkt zo overtuigend dat kunstenaars als Picasso en Appel nietsvermoedend echtheidscertificaten uitschrijven voor werk dat hij maakt. Maar hij voelt zich niet schuldig, integendeel: "Ik ben geen oplichter, ik ben een verlichter. Ik denk dat ik hen best wat werk uit handen heb genomen."

Ook nu hangen er in musea over de hele wereld nog werken waarvan niemand vermoedt dat ze eigenlijk door Geert Jan gemaakt zijn. De enige reden dat hij uiteindelijk is ontmaskerd, is door een spelfout in een certificaat dat hij zelf uitschreef bij een werk in de stijl van Chagall.

True Copy toont het interne radarwerk van een complexe man, dat als handleiding dient voor het blootleggen van nog meer hypocrisie binnen de kunstwereld. Welke waarde heeft de waarheid eigenlijk nog? En is het soms niet verfrissender om mee te gaan in een mooi vormgegeven leugen?

VOORSTELLING AFGELAST?
We rekenen er niet op, maar het kan gebeuren. Je krijgt een mail en je geld wordt teruggestort.

MEER THEATER
Meld je aan voor de theater-nieuwsbrief om als eerste te horen over theater bij Natlab.