Nudo Mixteco

Ángeles Cruz
za 2 jul - wo 6 jul
  • Let op met kinderen tot 16 jaar
2
jul
-
6
jul

Met dit indrukwekkende speelfilmdebuut onderzoekt regisseur Ángeles Cruz de impact van migratie en de moeilijkheden waarmee vrouwen worden geconfronteerd in een traditionele leefgemeenschap. Een fascinerend portret van een modern landelijk Mexico dat nog steeds in het verleden leeft.

★★★★ De Volkskrant
‘Aan niets is te merken dat het sterk geacteerde, scherp geobserveerde ‘Nudo Mixteco’ een debuut is’

Drie levens kruisen elkaar in een Mixtec-gemeenschap in Sierra Mixteca – een bergachtig gebied tussen de Mexicaanse steden Puebla en Oaxaca – dat ook wel 'Nudo Mixteco' (Mexicaanse knoop) wordt genoemd. Tijdens het feest van San Mateo, de patroonheilige van het gelijknamige dorp, keren María, Esteban en Toña vanuit diverse richtingen terug naar hun geboorteplaats. Maria begraaft haar moeder, terwijl haar vader haar afwijst vanwege haar lesbische relatie. Esteban keert na vijf jaar werken in de VS onverwachts terug en denkt dat hij zomaar bij zijn vrouw Chabela terug kan komen. En Toña vluchtte naar de hoofdstad, weg van haar oom die haar als kind misbruikte. Daarna ontdekte ze dat haar achtergebleven dochtertje bij haar moeder hetzelfde trieste lot onderging.

De drie afzonderlijke verhalen raken elkaar telkens een kort ogenblik en rijgen zich zo aaneen tot een mozaïekvertelling, die een bijzonder beeld schept van de lokale cultuur waarin regisseur Ángeles Cruz zelf opgroeide. Festiviteiten, rituelen en een dorpsvergadering die als geschillenraad fungeert vormen samen het weefsel van een gemeenschap die bescherming en geborgenheid te bieden heeft, maar waarvan ook de beperkingen en de gevaren aan het licht komen via de lotgevallen van de protagonisten. 

Regie
Ángeles Cruz
Cast
Sonia Couoh, Noé Hernández, Myriam Bravo
Speelduur
91 min
PREMIEREDATUM
do 9 jun
Jaar
2021
Land
Mexico
Taal
Spaans
Ondertiteling
Nederlands
  • label