Telling Stories | Pitch voor de Lout Donders Award

za 21 mei 14:00
21 mei
14:00
  • 21 mei
    14:00
    Podiumzaal
    aanmelden

Omroep Brabant en Telling Stories geven jong filmtalent de kans om een financiële bijdrage voor een film te ontvangen. Tijdens de Film Industry Days op 20 en 21 mei 2022 in Eindhoven mogen filmmakers hun idee pitchen, waarna de Lout Donders Award wordt uitgereikt, met als eerste prijs een realiseringsbijdrage van maar liefst 5000 euro!

Lout Donders was vanuit Omroep Brabant jarenlang kartrekker in het maken van talloze Brabantse documentaires. Hij vormde een onmisbare schakel in de ontwikkeling van de docusector in onze provincie. Toen hij met pensioen ging, heeft Omroep Brabant dan ook de Lout Donders Award in het leven geroepen om hem te eren.

De pitch voor deze Award bestaat uit een open call, waarvoor filmmakers een idee voor een korte documentaire (20-25 min) kunnen indienen, en een openbare toelichting door acht geselecteerde makers tijdens Telling Stories. Hun ideeën worden vervolgens beoordeeld door een vakjury, bestaande uit Renzo Veenstra (hoofdredacteur van Omroep Brabant), twee filmprofessionals en een Omroep Brabantkijker. Samen reiken zij de uiteindelijke Award met 5000 euro realiseringsbijdrage uit.

Het onderwerp van de documentaire

We zoeken relevante en eigentijdse maatschappelijke verhalen, kwesties die nog (veelal) onbesproken, onderbelicht of onder de oppervlakte blijven. De documentaire die we zoeken kijkt op een dwarse, eigenzinnige manier naar zo'n verhaal en geeft waar mogelijk meer inzicht in het onderwerp. Daarnaast moet er natuurlijk een duidelijke link met Brabant zijn, die zowel in het onderwerp, de maker, het menselijke aspect, herkenbaarheid en aantoonbaar vakmanschap te vinden kan zijn.

Awards

De filmmaker met het beste idee ontvangt een bijdrage van 5000 euro aan de realisering van de film*. Ook krijgt hij een of twee workshops rond filmplanontwikkeling aangeboden, om zijn idee verder aan te scherpen. Natuurlijk zal de documentaire worden uitgezonden bij Omroep Brabant (mits het vakmanschap duidelijk aanwezig is).

De filmmaker met het tweede beste idee gaat ook niet met lege handen naar huis en mag aansluiten bij de twee workshops in filmplanontwikkeling. Daarnaast krijgt hij de mogelijkheid om zijn idee daarna opnieuw voor te leggen aan de omroep.

Planning

18 april, uiterlijk 23:59 stuur je je filmplan of -voorstel naar info@vanoschfilms.nl. Je filmplan bestaat uit maximaal 500 woorden, dat je aanvult met een heldere logline en een korte beschrijving van de relatie tussen jouw idee en Brabant. Daarnaast mag je één pagina aan beeld en een cv opsturen. Sla alles samen op in één pdf-bestand met duidelijke naamsvermelding, zowel in het document zelf als in de bestandsnaam.

28 april, uiterlijk 23:59, krijg je te horen of je bent geselecteerd om je plan te pitchen tijdens Telling Stories.

20 mei wordt er een openbare pitchtraining verzorgd als onderdeel van Telling Stories. Alle acht geselecteerde makers die mogen pitchen krijgen hiervoor een vrijkaartje, en we verwachten wel dat je erbij bent.

21 mei vindt de pitch plaats als onderdeel van de Film Industry Days in Eindhoven, tussen 14:00 en 17:00. Je krijgt 8 minuten om je filmplan te presenteren aan de jury. Daarbinnen valt het vertonen van je trailer of kort beeldmateriaal. Na je pitch kan de jury je gedurende 10 minuten vragen stellen. Om 17:30 maken we de winnaars bekend!

* Voorwaarde is dat de film ook echt gerealiseerd wordt.

ONDERDEEL VAN:
TELLING STORIES