zo 29 nov 14:00
INTERNATIONAL DOCUMENTARY FESTIVAL AMSTERDAM @ NATLAB

IDFA | Gunda

Victor Kossakovsky
29 nov
14:00

De gelauwerde Russische regisseur Victor Kossakovsky is vegetariër sinds zijn prille jeugd. Met GUNDA vervult hij een langgekoesterde wens: een film maken over varkens. Zonder commentaar of aanzwellende muziek, maar wel met als doel mensen empathie en ontzag voor dieren bij te brengen. 

Met bijrollen voor extatische koeien en een éénpotige kip ontstond dit in zwart-wit gefilmd eerbetoon aan het dierenbestaan. De kijker wordt ondergedompeld in het dagelijks leven op een idyllische boerderij, waar zeug Gunda en haar pasgeboren kroost invoelend zijn gefilmd op ooghoogte: de opstelling van speciale 360 gradencamera’s in de schuur van de varkens levert intieme en prachtig natuurlijke beelden op.

Langzaam maar zeker groeien de biggetjes op – totdat in de laatste tien minuten het sprookje wreed wordt verstoord door de onverbiddelijke werkelijkheid. De aanstekelijke beelden in dit minimalistisch en meditatief monument voor het imposante varken en haar biggen vormen een betoog dat geheel voor zichzelf spreekt.

Regie
Victor Kossakovsky
Speelduur
93 min
PREMIEREDATUM
wo 18 nov
Jaar
2020
Land
Noorwegen, Verenigde Staten
Taal
Geen gesproken taal
  • Niet schadelijk / alle leeftijden