vr 27 nov 16:00
INTERNATIONAL DOCUMENTARY FESTIVAL AMSTERDAM @ NATLAB

IDFA | Notturno

Gianfranco Rosi
27 nov
16:00

NOTTURNO vangt door oorlog geteisterde gebieden in Irak, Koerdistan, Syrië en Libanon, met een geschiedenis van onderdrukking, terrorisme, militaire coups, buitenlandse bemoeienis, corrupte regimes and dictatuur. De mensen die er wonen proberen ondanks alles een zo normaal mogelijk leven te leiden.

Een familie die slaapt én leeft in slechts één kamer. Een eendenjager die er 's nachts op uit gaat in zijn kano. Een verzorgingstehuis waarin een theatervoorstelling wordt voorbereid. Deze film brengt serene, soms bijna grappige situaties in beeld, terwijl je op de achtergrond regelmatig zachte schoten klinken. Verlaten, modderige vluchtelingenkampen maken duidelijk hoe de effecten van conflicten nog steeds voelbaar zijn. En de verhalen van jonge kinderen die beschrijven welke gruweldaden ze IS-soldaten hebben zien plegen bezorgen je kippenvel.

Gianfranco Rosi is documentairemaker, maar filmt met de blik van een schilder en laat zijn film voor zich spreken. Het prachtige camerawerk, dat vaak gebruik maakt van avond- of ochtendlicht, vormt een rode draad door deze zoektocht naar de mens.

Regie
Gianfranco Rosi
Speelduur
100 min
PREMIEREDATUM
wo 18 nov
Jaar
2020
Land
Italië
Taal
Arabisch, Koerdisch; Engels ondertiteld
  • Let op met kinderen tot 9 jaar
  • Angst