PREMIEREDATUM: do 23 jul

The Piano

Jane Campion
do 23 jul
PREMIEREDATUM

Deze Gouden Palm-, drie Oscars- en een Golden Globewinnaar uit 1993 werd helemaal opgepoetst. Regisseur Jane Campion is de enige vrouwelijke regisseur die ooit een Gouden Palm won en introduceerde met The Piano de blik van de vrouwelijke hoofdrolspeler.

In de 19e eeuw wordt de Schotse Ada naar de geïsoleerde westkust van Nieuw-Zeeland gestuurd om te trouwen met een gevoelloze kolonist. Ada, die kan niet kan praten, arriveert samen met haar jonge dochter en een piano, haar surrogaatstem. Tegen de achtergrond van ruige bossen en kusten ontspint zich een onverwachte en diep sensuele relatie met een andere vreemdeling. De teruggetrokken Ada heeft nooit haar verlangens kunnen uiten, maar kan nu eindelijk op zoek naar de keuzevrijheid en het geluk dat haar tot nu toe is ontzegd.

De BBC Culture Poll verkoos The Piano tot beste film ooit gemaakt door een vrouwelijke filmmaker. Jane Campion weet in haar films het leven van vrouwen te verbeelden op andere manieren dan tot dan toe gebruikelijk was. 

Regie
Jane Campion
Cast
Holly Hunter, Harvey Keitel, Sam Neill
Speelduur
121 min
PREMIEREDATUM
do 23 jul
Jaar
1993
Land
Nieuw-Zeeland, Australië, Frankrijk
Taal
Engels; Nederlands ondertiteld
  • Let op met kinderen tot 12 jaar
  • Geweld