zo 20 dec - za 26 dec

Arts in Cinema | Concerto: A Beethoven Journey

Phil Grabsky

In vier jaar tijd nam de Noorse pianist Leif Ove Andsnes met het Mahler Chamber Orchestra de vijf pianoconcerten met stukken van Beethoven op – hij dirigeert vanaf de piano – waarna een wereldtournee volgde. In deze documentaire vertelt Andsnes vol enthousiasme en met veel kennis van zaken over de concerten – van de vitale en virtuoze jeugdwerken tot de epische, hoogst originele laatste drie.

Andsnes weidde zich volledig aan Beethoven (1770-1827), die hij als de grootste componist aller tijden beschouwt. Door zich te concentreren op één componist kan hij dieper graven, met als einddoel het beter begrijpen van diens muziek.

In de ambitieuze werken vol gedurfde vernieuwingen hoor je Beethoven worstelen met zijn toenemende doofheid en wisselen gevoelens van wanhoop, isolatie en lijden zich af met een viering van vrijheid, zowel in muzikaal als politiek opzicht. Andsnes’ inzichtelijke bespiegelingen worden afgewisseld met passages uit Beethoven brieven, die over geld(gebrek), gezondheidsperikelen en liefde gaan.

Regie
Phil Grabsky
Speelduur
93 min
Jaar
2020
Taal
Engels, ondertiteling: Nederlands
ONDERDEEL VAN:
FILMSPECIALS
ARTS IN CINEMA