di 14 apr 20:00

Boekie Night

presentatie: Wim Daniëls
14 apr
20:00
  • di 14 apr
    20:00
    Podiumzaal
    AFGELAST

NATLAB IS EEN TIJDJE DICHT, VOORLOPIG TOT 1 JUNI
BOEKIENIGHT GAAT NIET DOOR
Bezoekers die op deze site een kaartje hebben gekocht ontvangen een informatiemail. 
Heb je een papieren kaartje, dan hebben wij geen contactgegevens van je. Wil je toch het bedrag terugvragen, dan kun je een foto of kopie van je kaartje sturen naar info@natlab.nl. Vermeld daarbij het bestelnummer van je ticket(s), je persoonsgegevens en het bankrekeningnummer (IBAN). Wij zullen dan het bedrag terugstorten. Omdat Natlab tijdelijk gesloten is, kan enkele weken duren, voor je het bedrag op je rekening ontvangt.

Samen met Boekhandel Van Piere en Natlab ontvangt schrijver en columnist Wim Daniëls maandelijks schrijvers, dichters, lezers, uitgevers, studenten, scholieren, boekhandelaren en boekliefhebbers in onze Podiumzaal voor een avondvullend programma rondom boeken en lezen. Iedereen die van boeken houdt, is welkom bij Boekie Nights. En iedereen die van boeken wil leren houden, trouwens ook.

Deze bijzondere editie vertellen drie debutanten over hun boek: Peter Buurman, Judith Fanto en Heidi Koren.

Over Een goede nachtrust van Peter Buurman

'Dat is de tragedie. We kunnen alleen onszelf zijn als we dromen.' De nacht valt. Een inbreker sluipt een huis binnen. Tussen de waardeloze spullen blijkt een man te liggen. De inbreker vraagt: 'Kan ik misschien iets voor je doen?' Het is het begin van een onwaarschijnlijke vriendschap, die al gauw ontspoort in een wilde scooterrit langs een ingedutte grillroom, een nachtcafé voor slapelozen, een kliniek voor mensen met een chronische winterdip en de set van een soap waar maar geen einde aan komt. Een raadselachtige reis door de nacht, waarin de dingen nét anders lijken dan overdag. 'Een goede nachtrust' is een volstrekt originele debuutroman met een logica om van te dromen. Peter Buurman (1992) is redacteur bij De Speld, schreef mee aan Zondag met Lubach, #BOOS en De Boterhamshow en maakte de podcasts Neutrale Kijkers en Boeken FM.

Over Viktor van Judith Fanto

Wenen, 1914. De zesjarige Viktor Rosenbaum redt weeskind Bubi uit een vijver in het Praterpark. Tussen hen ontstaat een levenslange vriendschap en Bubi wordt opgenomen in de gegoede Weens-Joodse familie. Viktor, die maar niet wil deugen, ontpopt zich als patser en rokkenjager en maakt geen van zijn vele studies af, tot groot verdriet van de intellectuele Rosenbaums. De Anschluß in 1938 vormt een keerpunt: met heldhaftige vindingrijkheid en brutaliteit beschermt Viktor iedereen die hij liefheeft.

Nijmegen, 1994. Geertje Rosenbaum, de jongste telg van de familie, rebelleert tegen de angst en schaamte waarmee de Rosenbaums hun Joodse identiteit beleven. Wanneer houdt haar familie nu eindelijk op met onderduiken? En waarom wordt Viktor, de broer van haar grootvader, doodgezwegen? Als Geertje op onderzoek uitgaat, stuit ze op een onwaarschijnlijk familiegeheim.

Deze hartveroverende, waargebeurde familiegeschiedenis over de betekenis van familiebanden is gebaseerd op de lotgevallen van de Weens-Joodse familie van Fanto. Viktor heeft echt bestaan.

Over Hawaii 2000 van Heidi Koren

Psychotherapeute Lin Bankers zit thuis met een burnout. Haar moeder is onlangs overleden en de verzorging is haar zwaar gevallen. Een gedeelte van haar erfenis besluit ze te besteden aan een nieuwe zitbank, maar die blijkt niet door haar deur te passen. Als Lin besluit de bank voorlopig even op de veranda te laten staan, wordt tot overmaat van ramp haar vader afgeleverd door zijn partner. De oude man is ziek en afgedankt. Lin moet er niet aan denken haar vader binnen te vragen en laat hem op de bank bivakkeren. In de korte periode dat haar vader op de veranda woont, gaat Lin snel achteruit, tot zij de nodige besluiten niet langer kan uitstellen en de cirkel doorbreekt. Heidi Koren (1975) debuteerde in 2015 met de poëziebundel 'Gedachten over een mogelijk einde'. In december 2018 studeerde ze af aan de Schrijversvakschool Amsterdam. Korte verhalen en gedichten van haar hand verschenen in diverse literaire tijdschriften. Daarnaast houdt Heidi tweewekelijks een blog bij op grofvankoren.com.