zo 5 apr 14:30

Een lied voor de maan

Opera Zuid & De Nationale Opera
5 apr
14:30
  • zo 5 apr
    14:30
    Podiumzaal
    AFGELAST

DEZE VOORSTELLING GAAT NIET DOOR
Vanwege het Corona-virus is het gezelschap niet in staat de repeteren voor deze voorstelling. We nemen zo snel mogelijk contact op met iedereen die al een kaartje gekocht heeft.

Meer info over hoe wij met het Corona-virus omgaan lees je op www.natlab.nl/corona.

This kids play is in Dutch. See English description below.

Toon Tellegen schreef een prentenboek over de mol die iets liefs wil doen voor de maan, die eenzaam aan de hemel staat. De Nationale Opera en Opera Zuid maken hier een prachtige opera voor de maan en de hele familie (vanaf 6 jaar).

Als de mol iets liefs wil doen voor de maan, besluit hij een lied te schrijven. Een lied dat rijmt en danst. Als hij klaar is gaat hij naar de sprinkhaan, dirigent van een orkest. Ze repeteren tot het helemaal goed is en ‘s nachts geven ze een verrukkelijk concert. Maar waarom kijkt de maan daarna zo triest?

WONDER WERELD VAN TOON TELLEGEN
Een lied voor de maan is gebaseerd op het gelijknamige kinderboek van Toon Tellegen. Tellegen is internationaal vermaard om zijn vele korte dierverhalen. Zijn werk is geliefd bij jong en oud vanwege de amusante, bizarre situaties en filosofische diepgang. Verschillende van zijn verhalen zijn op muziek gezet, zoals bijvoorbeeld ‘De genezing van de krekel’ in de Holland Festival-productie The Cricket Recovers (2011). Voor componist Mathilde Wantenaar raakte de vertelling ‘Een lied voor de maan’ gelijk een snaar: ‘Het verhaal sprak meteen tot mijn muzikale verbeelding. […] Er komen belangrijke thema’s aan bod, zoals eenzaamheid, identiteit, teleurstelling en vriendschap. Het is ook een stuk over de kracht van muziek en de mogelijkheid om contact met elkaar te maken.’

MATHILDE WANTENAAR
De jonge componist Mathilde Wantenaar (1993) heeft haar sporen al verdiend in het Nederlandse muziekleven. Ook voor De Nationale Opera is zij geen nieuw gezicht. Zo werkte ze als componist mee aan het participatieproject BOOM! | Amsterdam is een opera. Voor de eerste editie van OFF in 2016 schreef zij de korte kameropera personar. Nu waagt zij zich aan een eerste grotere opera, Een lied voor de maan, speciaal geschreven voor een jong publiek.

Een lied voor de maan wordt uitgevoerd in het Nederlands.

ONDERDEEL VAN:
KIDS
JEUGDTHEATER

ENGLISH

Toon Tellegen wrote a picture book about a mole that wants to do something nice for the moon, because it seems so lonely up in the night sky. The National Opera and Opera Zuid made a beautiful opera.

When the mole wants to do something more, he decides to write a song. A song that rimes and dances. When he finishes he goes to the grasshopper, conductor of an orchestra. They rehearse until everything is perfect and they give a beautiful concert at night. But why does the moon still seem sad?

Credits

Libretto naar het gelijknamige boek van Toon Tellegen
Compositie en libretto: Mathilde Wantenaar
Dramaturgie en Libretto: Willem Bruls
Spel en zang: Nina van Essen, Berend Eijkhout, Jan Willem Schaafsma, Ginette Puylaert, Francine Vis, Mirna Ackers
Orkest: Het Nationaal Jeugdorkest
Decor en kostuums: Nele Ellegiers
Regie: Béatrice Lachaussée

Beeld: Mance Post
foto: Bjorn Frins