Nieuwe expositie van Baltan Laboratories nu te zien

Veel culturen hebben hun eigen systemen van alternatieve geneeskunde. Het effect ervan kan niet altijd wetenschappelijk bewezen worden. Vaak worden ze beschouwd als culturele mythes. Zo wordt in Traditionele Chinese Geneeskunde de tijgerpenis gebruikt om de mannelijkheid te verhogen.

Vanwege dit soort gebruiken groeit de vraag naar (lichaamsdelen van) wilde dieren, dit vormt een bedreiging voor bedreigde diersoorten. Het Tiger penis-project onderzoekt of Traditionele Chinese Geneeskunde voordelen kan bieden die verder gaan dan de reguliere westerse geneeskunde. Is er een manier om het conflict tussen gezondheid, cultuur en milieubehoud op te lossen door een nieuwe interpretatie van de traditionele Chinese geneeskunde?

Het Tiger Penis Project stelt voor om opkomende biotechnologieën te gebruiken om kunstmatige dierendelen voor de Chinese geneeskunde te creëren. Dit nieuwe hybride medicijn, wat een combinatie is van westerse en Chinese geneeskunde en technologieën, voorkomt de verdere vernietiging van zowel dieren als traditionele culturen.

Ontwerper Kuang-Yi Ku laat een lab set-up zien waarin deze hybride lichaamsdelen van dieren gemaakt kunnen worden. Ook zijn er voorbeelden te zien van deze door de mens gemaakte dieren onderdelen.

Over de kunstenaar

Kuang-Yi Ku is geboren en opgegroeid in Taipei, Taiwan, en is recentelijk in Nederland gevestigd. Hij studeerde af met drievoudige masteropleidingen Social Design van Design Academy Eindhoven, Tandheelkunde aan de National Yang-Ming University en Communication Design aan de Shih Chien University. Hij is een praktiserend tandarts, een bio-kunstenaar en een social designer.

Hij is mede-oprichter van TW BioArt (Taiwan bio art community) dat de disciplines BioArt en Science+Art in Taiwan te stimuleren. Hij won de 1e prijs van de Taipei Digital Art Awards in 2015 met 'The Fellatio Modification Project', waarbij hij body modification, genderstudies, queer-theorieën en tandheelkunde met elkaar combineerde. Zijn werk gaat over het menselijk lichaam, seksualiteit, relaties tussen verschillende soorten en medische technologie. Hij onderzoekt met zijn werk de relaties tussen technologie, individu en omgeving.

Meer informatie:
www.kukuangyi.com
www.baltanlaboratories.org