Architect Peter Claassens - N Architecten

Architect Peter Claassens van N-architecten Maastricht: “Het oorspronkelijk ontwerp van Natuurkundig Laboratorium (Natlab) is van Dirk Roosenburg. In het laboratorium ontwikkelde Philips nieuwe producten. Het Natlab groeide uit tot een gezaghebbend onderzoeksinstituut met prominente bezoekers, waaronder Albert Einstein.
Natlab is in de loop der tijd vele malen verbouwd en uitgebreid. Deze veranderingen hebben niet kunnen voorkomen dat Philips er uiteindelijk voor gekozen heeft om de locatie te verlaten (vanwege ruimtegebrek). Begin jaren ‘60 heeft het gebouw de functie als laboratorium verloren. Verschillende andere gebruikers hebben sindsdien het gebouw “bewoond”. De ontwikkeling van Strijp-S heeft ervoor gezorgd dat er nieuwe perspectieven ontstonden voor Natlab. Met de komst van Plaza Futura, BROET en Baltan Laboratories zijn nieuwe bewoners gevonden.
 
Bij een eerste bezoek aan het leegstaande gebouw proefde ik meteen de kracht van de bestaande structuur. Een gebouw helder van opzet met veel mooie ruimtes en prachtige authentieke materialen, waaronder terrazzovloeren. Het rechtergedeelte (oude ketelhuis) en het auditorium zijn monumentaal. Het linkergedeelte (gebouw van 3 bouwlagen) wordt waardevol geacht, maar is niet monumentaal.

Bij het inpassen van het programma van de drie gebruikers hebben we zorgvuldig gekeken naar de bestaande structuur van het bestaande gebouw. Het uitgangspunt was het handhaven van deze structuur en alleen daar ingrijpen waar het gebouw het “toelaat”. Het programma vroeg om een belangrijke toevoeging in de vorm van een multifunctionele zaal. Deze zaal sloot qua maat en schaal niet aan op de bestaande structuur. Deze functie is toegevoegd aan het minst gevoelige (linker) gedeelte van het gebouw. De zaal is als het ware ingebracht in het bestaande en manifesteert zich door afwijkende vormen en materialen. Een nieuw oriëntatiepunt is hierdoor toegevoegd aan de omgeving. De doorbraak in het bestaande gebouw zorgt voor een goede doorbloeding van het openbare gebied en sluit goed aan op het stedelijk weefsel. De overige functies (filmzalen, expositieruimtes, ateliers en studio’s) zijn nagenoeg naadloos ingevoegd in de bestaande structuren. Deze kunst, film en culturele laboratoria voegen zich als ware naar het bestaande gebouw en ademen kwaliteit. Met dank aan de structuur van het gebouw, leende het bestaande ketelhuis zich uitstekend voor een horecavoorziening over twee verdiepingen. Door het ontwerpen van een vrije structuur als verdiepingsvloer is vormgegeven aan verticale communicatie in het gebouw met waardevolle zichtlijnen. Het gebouw toont zich hierdoor aan de bezoeker en opent zich zowel intern als naar buiten toe. 


Om functies zichtbaar te maken zijn er op een aantal plaatsen doorbraken gemaakt (met name in het trappenhuis). Het interieurconcept (eveneens van N Architecten) gaat uit van de bestaande kwaliteiten en is hieraan ondersteunend. De keuze van materialen en kleuren sluit aan op het kleurhistorisch onderzoek (Susan Fischer i.s.m. FENIKX, september 2009) en respecteert de oorspronkelijke materialisatie en kleurstelling. Voor de toevoegingen (multifunctionele zaal, pantry’s, barmeubels, vloeren en vloerafwerkingen) is gekozen voor warme en natuurlijke materialen en kleuren die de beleving van het totale gebouw versterken en ondersteunen. De bestaande hoofdentree is aangepast aan de nieuwe functies maar vervult, net zoals in het recente verleden een statige en comfortabele toegang tot het gebouw.

Met respect voor het bestaande culturele en industriële erfgoed is het gebouw vormgegeven en hebben de nieuwe functies een positie gekregen. Het nieuwe ensemble vormt een nieuwe eenheid met een eigen en nieuwe identiteit.
NatLab | N Architecten | 30 september 2013

 

Er is iets misgegaan met het laden van dit evenement. Probeer het later nogmaals.