Daan Roosegaarde – Crystal

CRYSTAL: Interactieve lichtkristallen van Daan Roosegaarde
Het permanente kunstwerk bestaat uit honderden led-kristallen die licht geven als je ze aanraakt of oppakt. Lego van Mars, noemt kunstenaar Daan Roosegaarde van Studio Roosegaarde zijn Crystals. Dat slaat niet alleen op hun buitenaardse design, maar ook op hun oneindige speelmogelijkheden. CRYSTAL was eerder al te zien in Amsterdam, Parijs en Moskou. 

In een zwarte tunnel in het Natlab, waar Einstein ooit werkte, Philips haar gloeilampen maakte en de eerste CD-rom werd gepresenteerd, liggen de Crystals. Deze zijn onderdeel van het lichtprogramma Light-S in Eindhoven wat nieuwe belevingen wil creëeren tussen mens en ruimte. CRYSTAL past hier perfect tussen: de Crystals zijn witte kristallen met leds. Ze liggen op een vloer met een speciaal magnetisch veld waardoor de Crystals oplichten. CRYSTAL is hiermee een van de nieuwste innovaties in licht.

Interactieve kristallen
CRYSTAL is niet alleen vernieuwend qua uiterlijk, vooral het interactieve element maakt het kunstwerk bijzonder. Met de Crystals kun je je creativiteit de vrije loop laten. Zo gebruikte iemand de Crystals om zijn vriendin te huwelijk te vragen. Kunstenaar Daan Roosegaarde noemt dit verschijnsel ‘Facebook Plein’, waar sociale media en licht samenkomen om een nieuw soort openbare plek te creëren.

De toekomst met CRYSTAL
Studio Roosegaarde blijft de Crystals verder ontwikkelen vanuit de visie dat licht de relatie tussen de mens en zijn omgeving versterkt. De komende jaren zal de studio zich bezighouden met de ontwikkeling van Crystals in nieuwe vormen en kleuren, samen met diverse hightech bedrijven en culturele organisaties. Zo groeit CRYSTAL door.
 
Over Daan Roosegaarde:
Daan Roosegaarde (Nieuwkoop, 1979) is kunstenaar, innovator en ambassadeur van de Dutch Design Week 2013. Met zijn Studio Roosegaarde houdt hij zich bezig met de vraag hoe je kunst en technologie kunt inzetten om de wereld interessanter, beter en mooier te maken. Interactieve ontwerpen zoals ‘Dune’ en ‘Smart Highway’ zijn over de hele wereld te zien. Roosegaarde is tevens bekend door zijn optredens bij De Wereld Draait Door en Zomergasten. www.studioroosegaarde.net

Over Light-S
Light-S is een innovatief project van de gemeente Eindhoven en Park Strijp Beheer.  Binnen Light-S onderzoeken verschillende projectgroepen hoe verlichting nieuwe belevingen creëert met mensen, ruimtes en innovatieve technieken. www.light-s.nl

Kijk hier voor een filmpje van Crystal.
 

 

 

Er is iets misgegaan met het laden van dit evenement. Probeer het later nogmaals.