Don Carlos live vanuit Opéra de Paris

Ma 16 oktober 2017

Als er één opera bestaat die zowel op dramatisch als op dramaturgisch vlak alle grenzen overschrijdt, dan is het wel Don Carlos van VerdiDeze prachtige opera met in de hoofdrol Jonas Kaufmann wordt as. donderdag 19 oktober om 18.00 uur opgevoerd in Parijs, maar via livestream is het stuk tegelijkertijd ook te zien in onze Podiumzaal - een bijzondere ervaring.

De politieke intriges op basis van Schillers ideeëndrama uit de tijd van de inquisitie en de problemen van het Spanje van Filips II vormen een contrapunt met Carlos’ persoonlijke worsteling, zijn lijden, zijn hulpeloosheid en de levens en liefdesverhoudingen aan zijn hof.

De conflicten tussen kerk en staat en de pogingen van Vlaanderen om zich van het Spaanse juk te bevrijden, gevoegd bij het ongelukkige huwelijk van Elizabeth van Valois met Filips II en de claustrofobische, bijgelovige atmosfeer van de Spaanse inquisitie vormen een dramatisch uitgangspunt.

Krzysztof Warlikowski stript de door spoken bezeten tragedie en focust op het intiem drama, dat hij in het hart plaatst van een denkbeeldig fresco – waarvan de authenticiteit reëler lijkt dan die van de echte historie. Samen met Philippe Jordan schenkt hij het publiek opnieuw de allereerste versie van deze grootse opera in vijf bedrijven; degene die Verdi zelf had gewijzigd toen hij zijn glorieuze werk in 1867 creëerde.

Actueel

Er is iets misgegaan met het laden van dit evenement. Probeer het later nogmaals.