Het 2016 van Natlab

Di 27 december 2016

Het jaar 2016 was wellicht niet in alle opzichten een mooi of goed jaar, maar wel voor de groei van Natlab. Voor het derde jaar op rij steeg het aantal bezoekers met maar liefst 15%!

In 2016 kwamen er 150.000 betalende bezoekers naar de film- en theatervoorstellingen en andere events in Natlab. De best bezochte film was De Helleveeg, die deels in Eindhoven was opgenomen naar de roman van A. F. Th van der Heijden, met 5316 bezoekers. De traditionele buitenfilms in de zomermaanden trokken dit jaar een recordaantal van ruim 10.000 bezoekers. Theatergezelschap Mugmetdegoudentand en Theo Maassen voeren de ranglijst van het theater aan (met De Freudjes, geen Familie, Een Flinke Linkse Vrouw en Van Kwaad tot Erger).

Maar er waren meer hoogtepunten:

25-jarig bestaan
In 2016 vierde Plaza Futura haar 25-jarig bestaan met een programma rond de centrale vraag: ‘Waar zullen mensen in de toekomst nog hun huis voor uit willen?’. Natuur, sport en de liefde - niet noodzakelijkerwijs in die volgorde, waren volgens ons de antwoorden. Er werden drie festivals rond deze thema’s georganiseerd: E-nature in het voorjaar, E-sports na de zomer en E-love begin van de winter. We werkten hierbij succesvol samen met organisaties zoals Natuurmonumenten, PSV en Philips, het InnoSportLab de Tongelreep en het Expat Centre.

Literaire avonden in trek
De Boekie Nights met Wim Daniëls in samenwerking met Boekhandel Van Piere zijn ware publiekstrekkers gebleken. De speciale avond met A. F. Th. van der Heijden was zelfs weken van tevoren al uitverkocht. In september 2016 startten we ook met Einstein & Bekkering, een experimentele talkshow over literatuur, waarin Volkskrant-recensent Persis Bekkering met jonge auteurs praat over actuele thema's.
Om Natlab als literair podium verder te ontwikkelen, zijn we op zoek gegaan naar nieuw schrijftalent. Samen met Bibliotheek Eindhoven, Boekhandel Van Piere en gesteund door Coöperatie DELA organiseerden we de schrijfwedstrijd de ‘Prijs voor Eindhovens Schrijftalent’. Bonte Was van Anja Frieling werd uit maar liefst 72 (!) inzendingen, door een deskundige jury onder leiding van auteur Manon Uphoff uitgeroepen tot het winnend verhaal.

Ontdekfabriek, SPAM en Europa Direct als nieuwe partners
Nieuw dit jaar was de Filmfabriek, een speciaal programma voor de jeugd in samenwerking met de Ontdekfabriek. Wat begon als een experiment bleek na de eerste editie zo succesvol dat de samenwerking werd uitgebreid. De Filmfabriek is een interactief programma voor kinderen tussen 6 en 12 jaar, waarbij film kijken en zelf film maken centraal staat. Ook nieuw in 2016 was de komst van SPAMshow, de live talkshow van SPAM, naar Natlab.
Architectuurcentrum Eindhoven organiseerde in 2016 weer maandelijks druk bezochte stadsdebatten in Natlab. En Europa Direct vond bij ons een vaste plaats voor regiodebatten over basisdemocratie.

Verwacht in 2017 in Natlab: meer politiek debat, ontwikkeling naar Europese Culturele Ambassade, en een Heimwee-festival
In de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen op 15 maart zullen in Natlab diverse politieke debatten plaats vinden. In het theater- en filmaanbod zal de nadruk liggen op verplaatsing en (nationale) identiteit. Het stuk Zvizdal van het Belgsiche theatergezelschap Berlin, start in januari het nieuwe theaterjaar, over een ouder echtpaar dat weigert hun boerderij bij Tsjenobyl te verlaten. Andere hoogtepunten in het programma zullen zijn: een speciale zesdelige cursus over de naoorlogse kunsten The Bigger Picture en het verschijnsel dat iedereen een mening heeft, maar weinigen de goede vragen stellen. De Londens/Berlijnse theatergroep Gob Squad laat een actuele interpretatie zien van Oorlog en Vrede van Leo Tolstoi. In november vindt het Heimwee-festival plaats, met o.a. de theaterstukken Hello, Goodbye van De Koe en Wij van Laura van Dolron. Uiteraard zullen ook in 2017 de beste films altijd als eerste in Natlab te zien zijn.

Wij hopen u in het nieuwe jaar weer te zien. Voor nu wensen wij u alle goeds voor 2017!

 

 

Actueel

Er is iets misgegaan met het laden van dit evenement. Probeer het later nogmaals.