4 mei: Shoah van Claude Lanzmann

Di 03 mei 2016

In verband met Dodenherdenking vertonen we op 4 mei de hele dag de film Shoah van Claude Lanzmann. Het is een inloopprogramma en de film is gratis toegankelijk.

Shoah is een magische film over de meest barbaarse daad van de 20e eeuw, de holocaust. Claude Lanzmann spendeerde 11 jaar van zijn leven aan dit belangrijke project, waarbij hij over de hele wereld reisde op zoek naar overlevende kampslachtoffers, SS commandanten en ooggetuigen van de Endlosung, de eindoplossing van de Nazi's voor het probleem van ongewenste groepen mensen door ze stelselmatig uit te roeien. Zonder veel franje, zoals archiefmateriaal of gedramatiseerde onderdelen maar door middel van uitzonderlijke getuigenissen geeft Shoah een gedetailleerd beeld van het stap-voor-stap mechanisme van uitroeiing.
Shoah is een meesterwerk, een heroïsche poging om het onmenselijke te vermenselijken, om het onbespreekbare bespreekbaar te maken. Het is een schokkende film, maar door Lanzmann's manier van werken geen morbide of ontmoedigende ervaring. Er zijn weinig kunstwerken die bij de kijker zo'n waardering voor de waarde en de mening van het leven achterlaten.

Bekijk hier de trailer van de film.
 

Actueel

Er is iets misgegaan met het laden van dit evenement. Probeer het later nogmaals.