Opening foto-tentoonstelling Omringd door Vrouwelijk Schoon

Vr 24 juli 2015

Vanaf heden presenteert Natlab door Plaza Futura de foto-tentoonstelling Omringd door Vrouwelijk Schoon, een filmsterrencollectie van Piet Hegener. Wij heten u graag welkom voor de officiële opening op vrijdag 31 juli om 17.00 uur. Toegang is gratis.

Piet Hegener (1897 – 1957) was een Eindhovense textielfabrikant die in zijn vrije tijd een enthousiast amateurfilmer was. Hij had zelfs een 16mm projector van Bell & Howell om zijn films mee te vertonen. Hij hield van de Amerikaanse film, en verzamelde een groot aantal afbeeldingen van Amerikaanse filmsterren in een speciaal leren album. Er komen nu nog bekende namen in voor als Pola Negri, Lilian Gish en Marlene Dietrich. Maar ook inmiddels totaal vergeten schoonheden als Jeanette MacDonald, Camilla Horn. Lilian Harvey en Anita Page.

Het zorgvuldig bewaarde fotoalbum werd bij de verhuizing van Plaza Futura naar Natlab cadeau gedaan door zijn zoon. De honderden afbeeldingen van filmsterren, nauwkeurig op alfabet gerangschikt alsof het om een collectie vlinders gaat, roepen een tijd op waarin filmsterren nog als halfgoden werden vereerd. Ook al door hun verschijning in zwart/wit, en de dikke lagen schmink op hun gezicht, zagen ze eruit als buitenaardse wezens. Mannen en vrouwen droomden ervan om er zo uit te zien of zo’n man of vrouw te bezitten. Verhalen over hun levens werden verslonden (en voor een deel ook speciaal gefabriceerd als de werkelijkheid een handje moest worden geholpen). De aanschaf van zulke publiciteitsfoto’s was ook niet goedkoop.
De geluidsfilm en de kleurenfilm, maar vooral ook de televisie en alle media die daarna kwamen, hebben de filmsterren van hun heiligheid ontdaan. Ze werden te realistisch, en bleken bij voorbeeld een rare stem te hebben. Maar iets van de fascinatie voor hun volmaakte schoonheid vinden we hier wel terug. Hij moet van een gewone Eindhovense huiskamer een paradijs hebben gemaakt.

 

Actueel

Er is iets misgegaan met het laden van dit evenement. Probeer het later nogmaals.