Vormgevingsprijs naar Claudy Jongstra voor Denkkamer Natlab

Zo 07 juni 2015

De Vredeman de Vries Prijs voor Vormgeving, een tweejaarlijkse prijs voor vormgevers en hun opdrachtgevers, is uitgereikt aan Claudy Jongstra en Natlab door Plaza Futura. Voor Natlab in Eindhoven verzorgde Jongstra de wandbekleding van de ‘Denkkamer’, een publiek toegankelijke ruimte in Natlab die vaak gebruikt wordt voor kleinere bijeenkomsten.

Claudy Jongstra ontwikkelde met pigment uit speciale verfplanten een nieuwe kleur groen voor de vilten wandbekleding van de Denkkamer. Ze vernoemde de kleur naar de Renaissance-schilder Paolo Veronese, daarmee verwijzend naar de ‘geest’ van de Renaissance-mens, die zich op vele terreinen, breed wilde ontwikkelen. Dat is juist in Natlab op zijn plaats, omdat we daar tegenwoordig ook harde en zachte krachten bundelen.

De jury had veel waardering voor haar oplossing voor de Denkkamer van Natlab: ‘Jongstra richt zich telkens opnieuw naar de omgevingen waarvoor ze een wandbekleding moet maken. Je voelt aan alles dat dit ontwerp en deze kleur voor deze ruimte gemaakt zijn. Een fundamentele kwaliteit van haar werk is dat het je nooit onberoerd laat. Mooi, bijzonder, integer. Jongstra is een ontwerper van internationale allure die zich diep wortelt in het Friese landschap. Ze gaat onverstoorbaar haar eigen weg. Geen betere winnaar dan zij.’

Actueel

Er is iets misgegaan met het laden van dit evenement. Probeer het later nogmaals.