Succesvol 2014 voor Natlab

Di 30 december 2014

Meer bezoekers, meer programma 

Natlab heeft in 2014 de verwachte bezoekersaantallen overschreden. Er is sprake van een stijging van 10% ten opzichte van 2013, toen Plaza Futura in oktober verhuisde naar het voormalig Natuurkundig Laboratorium op Strijp-S. Directeur Pauline Terreehorst is dan ook tevreden over het eerste volledige jaar aan de Kastanjelaan.
In totaal trok Natlab in 2014 ruim 126.000 bezoekers. “Dat is meer dan de prognoses en een stijging van 10% ten opzichte van het bezoekersaantal in 2013”, zegt de directeur van Natlab. Niet alleen het bezoekersaantal, maar ook het werkelijke aantal films en theatervoorstellingen oversteeg de prognoses voor 2014. Zo realiseerde het filmhuis ruim 8000 filmvertoningen (i.p.v. de begrote 5400 vertoningen) en programmeerde Natlab 128 keer een voorstelling (theater, muziek, live performance), een verdubbeling van het aantal dat in de prognose werd opgenomen.
 
Terreehorst is blij dat Natlab goed op koers ligt, maar waakt voor overmatig optimisme. “Voor 2015 ligt de lat weer wat hoger en we zijn ons bewust van het cultuuraanbod dat de hele stad biedt”, laat ze weten. “Het wordt opnieuw een uitdaging de stijgende lijn in 2015 door te trekken, maar natuurlijk doen we er alles aan om de mensen uit Eindhoven en daarbuiten een aantrekkelijk programma aan te bieden. Naast ons reguliere programma van nieuwe kwaliteitsfilms organiseren we diverse festivals en andere uiteenlopende activiteiten.” 
 
Programma 2015: 70 jaar na de bevrijding
Gedurende het hele jaar kleurt een belangrijk thema het programma: Duitsland, 70 jaar na de bervijding. Natlab stelt in dit kader door het jaar heen steeds een stad centraal, te beginnen met Berlijn in januari. Later in  het jaar programmeert Natlab ook festivals rondom München en Wenen.
 
Club Natlab Berlin is een bijzonder festival met een rijk programma van film, theater, muziek, debat en lezingen rondom de Duitse stad. Zo staat een concert van Konrad Koselleck met Ellen ten Damme en Vincent Bijlo op het programma. Zij brengen een muzikale en theatrale performance rondom de Eerste Wereldoorlog. Wim Daniëls trapt in 2015 af met een maandelijkse boekenavond in Natlab: Boekie Night, een samenwerking van Natlab en boekhandel van Piere. De eerste Boekie Night vindt plaats op dinsdag 13 januari en is onderdeel van Club Natlab Berlin. Centraal deze avond staat onder andere het boek 'Er ist wieder da' van Timur Vermes. Ook presenteert Club Natlab Berlin films als Das Leben der Anderen, Berlin Alexanderplatz en Goodbye Lenin en verschillende theater- en dansvoorstellingen.  
 
In 2015 staat Natlab ook weer stil bij alle belangrijke filmfestivals en programmeert het filmtheater het beste van Cannes, IDFA en IFFR. In de zomer zal buitenfilm opnieuw plaatsvinden: al jaren een van de succesnummers. Ook zijn er regelmatig exposities te zien in Natlab. Nog tot 21 januari loopt de expositie Perfect Day van Paul en Menno de Nooijer en vanaf eind januari ziet het publiek expositie The House van Anya Janssen.
 
Pauline Terreehorst: “En er gebeurt nog veel meer komend jaar. Zeker in combinatie met ons café-restaurant hebben we een bijzonder cultureel aanbod, dat voor veel mensen aantrekkelijk blijkt.”
 

Actueel

Er is iets misgegaan met het laden van dit evenement. Probeer het later nogmaals.