#Alleman: live documentaire in Natlab

Di 28 januari 2014

"Het mooie aan het theater is dat het bestaat op het moment dat je samen meemaakt. En dan is het er niet meer."
Op vrijdag 14 februari zie je live documentaire #Alleman in Natlab, een bijzonder project dat 'ons Nederlanders' laat zien zoals Google Streetview ons vastlegde. Met tekst van Sylvia Witteman.

#Alleman moet je júist live meemaken, in het theater, ook al is het een combinatie met film. Een dvd van #Alleman hoeven we dan ook niet te verwachten. Hana: ‘Ik ben theatermaker en ik wil dat je ziet hoe het gemaakt wordt. Wij zijn een soort poppenspelers die de film creëren. Ik wil graag nog kleine details kunnen verwisselen, om de locatie waar we spelen een bepaalde rol te geven. Het lijkt mij een nachtmerrie om een film te maken, dat je in de zaal zit en niets meer kan. Nu kan ik na elke voorstelling weer schaven. Het mooie aan het theater is dat het bestaat op het moment dat je samen meemaakt. En dan is het er niet meer.’

Theatermaker en acteur Bert Hana heeft de afgelopen jaren een indrukwekkende verzameling beelden van Nederland aangelegd, afkomstig van Google Streetview. De beelden tonen de gewone Nederlander en karakteristieke taferelen van ons land. We zien de vrouwen in Staphorst grasmaaien, een Hollands gezinnetje kamperen en bakfietsmoeders ruzie maken. De beelden voeren ons van kale Zeeuwse vlaktes tot de propvolle Amsterdamse Tuindorpen, van rebellerende pubers tot het meisje van Vermeer.

Vijftig jaar na het uitkomen van de documentaire Alleman van Bert Haanstra, brengt Bert Hana een hommage aan deze iconische film met #Alleman. Deze live documentaire, die onlangs op IDFA in première ging, neemt je mee door de op internet vastgelegde straten van Nederland. Zo ontstaat een fascinerend beeld van ons polderland. #Alleman onderzoekt wat er de afgelopen vijftig jaar veranderd is. Hebben we onze preutsheid verloren en maken we ons nu druk over onze privacy? Heeft de veelvuldige beschikbaarheid van informatie ons rijker gemaakt?

Bekijk hier het item in De Wereld Draait Door waarin Bert Hana vertelt over #Alleman

Meer info en kaarten


 

Actueel

Er is iets misgegaan met het laden van dit evenement. Probeer het later nogmaals.