Rob van Scheers en Willem de Ridder in Club Natlab

Do 16 januari 2014

Vrijdag 17 januari opent het festivalweekend Club Natlab 18+ met enkele bijzondere films en minstens zo interessante sprekers.

Schrijver en cultuurreporter Rob van Scheers (Volkskrant/Elsevier) zal om 19.30 uur het weekendprogramma inleiden, meesterverteller Willem de Ridder introduceert om 21.30 uur de film l’ Empire des Sens.

Willem de Ridder (foto) is sinds de jaren zestig en zeventig (mede)verantwoordelijk voor uiteenlopende ontwikkelingen op het gebied van kunst, cultuur en recreatie. Hij was bijvoorbeeld nauw betrokken bij de oprichting van alternatieve jongerenclubs als Paradiso en de Melkweg.
De Ridder bedacht en realiseerde in de loop der jaren een hele reeks bladen, die vaak geheel of gedeeltelijk gevuld werden met bijdragen van lezers. Hij initieerde onder meer het populaire jongerenblad Hitweek, maar ook Suck, het eerste Europese sekstijdschrift. De Ridder bereikte landelijke bekendheid met roemruchte radiouitzendingen als De Doodsangst Escapade, waarin luisteraars uitgenodigd werden aan een soort speurtocht deel te nemen, waarbij zij de instructies via de radio konden opvolgen. In 2007 startte De Ridder een eigen televisiestation op internet: de Willem de Ridder Omroep. Als verhalenverteller heeft De Ridder zo'n grote faam verworven, dat hij meestal wordt aangekondigd als ‘de meesterverteller’.  

Internationaal oogstte De Ridder die lange tijd in Californië en in Toscane woonde, aanzien als lid van Fluxus. Deze groep kunstenaars – met onder meer Wim T. Schippers en Yoko Ono – trachtte met behulp van experimentele muziek, dans en voordrachten de kunstpraktijk te zuiveren van de (door de musea en de commercie gedicteerde) elitaire opvattingen. Kunst en leven moesten elkaar bepalen, vonden ze.
In 1983 wijdde het Groninger museum een tentoonstelling aan De Ridder en zijn werk.  

Voor Spiegelogie, Sprookjes, Kunstjes uit Willems Leven en andere opmerkelijke vondsten en uitingen van De Ridder zie www.willemderidder.com. Bekijk ook www.youtube.com/watch?v=iYHdUxRc_iE en www.youtube.com/watch?v=HPBwzRJVdf0

 

Actueel

Er is iets misgegaan met het laden van dit evenement. Probeer het later nogmaals.