Natlab is geopend!

Vr 11 oktober 2013

De nieuwe culturele instelling Natlab op het Strijp-S terrein in Eindhoven is op vrijdag 11 oktober geopend door cultuurwethouder Mary-Ann Schreurs. Tijdens de openingshandeling liet zij haar handafdruk achter op een speciaal voor Natlab ontworpen tafel van Luuk van den Broek.

Het besloten openingsprogramma begon met een korte film met in de hoofdrollen Monic Hendrickx en Sylvia Hoeks. De film is speciaal voor Natlab geschreven en geregisseerd door Rogier Schippers. Daarna heette Burgemeester Rob van Gijzel iedereen welkom.

De performance Lux van Paul en Menno de Nooijer werd getoond aan het publiek; naar vader en zoon De Nooijer werd één van de zalen van Natlab vernoemd. In de Baltan Basement werd de Elektrische Kus re-enacted uitgevoerd onder leiding van Arthur Elsenaar. Een fameuze wetenschappelijke demonstratie uit de geschiedenis van de elektriciteit die erg populair was in de 18e eeuw. Tenslotte kon men bij BROET live meekijken op een heuse filmset waar deze avond een scène wordt opgenomen.

Met vijf filmzalen, een theaterzaal, twee expositiezalen, een filmstudio, een laboratorium voor kunst, media en wetenschap en een nieuw café-restaurant is Natlab een voor Nederland unieke culturele instelling. In het gebouw zijn Natlab door Plaza Futura, Baltan Laboratories en BROET gevestigd. Natlab werkt nauw samen met andere grote Eindhovense instellingen en initiatieven zoals de Design Academy, Dutch Design Week, MU, GLOW en STRP-festival.

In het Natuurkundig Laboratorium deed Philips geluidsexperimenten, werden de eerste televisie-uitzendingen in Nederland verzorgd en is de CD uitgevonden. Het nu honderdjarige gebouw werd compleet gerenoveerd door de gemeente Eindhoven, naar een ontwerp van architect Peter Claassens (N-architecten, Maastricht).

Op vrijdag 11 oktober vindt vanaf 19.00 uur in alle ruimten en zalen van het gebouw een doorlopend gratis programma plaats met film, expositie en installaties voor het publiek. Vanaf 21.30 uur start het filmprogramma waarvoor de reguliere filmprijzen gelden. De avond wordt om 21.30 uur afgesloten met DJ Piro en Paul D. Miller, aka DJ Spooky, that Subliminal Kid. Hiervoor zijn nog kaarten beschikbaar.

Op zaterdag 12 en zondag 13 oktober is het gebouw van 10.00 – 14.00 uur geopend voor publiek. Tijdens de open dagen is in alle ruimten en zalen een doorlopend gratis programma te zien met o.a. speciale vertoningen van Philips Radio (Joris Ivens), de installatie Ideofoon 1 van Dick Raaijmakers en de video-installaties van Hans Op de Beeck. Vanaf 14.00 uur start het reguliere filmprogramma met o.a. Gouden Kalf-winnaar Borgman en Gouden Palm-winnaar La Vie d’Adele. 

Actueel

Er is iets misgegaan met het laden van dit evenement. Probeer het later nogmaals.